donderdag 1 januari 2009

Afleveringen van ER gewijd aan Darfur

Aan het einde van aflevering 14, genaamd Quintessence of Dust, is in de laatste paar minuten te zien hoe Dr. Kovac een ansichtkaart van voormalig collega Dr. Carter leest. De camera zoomt in op de afbeelding van de Afrikaanse zon, waarna het beeld overgaat naar een helikopter. In de helikopter bevinden zich Dr. Carter en een vrouwelijke collega, onderweg naar een vluchtelingenkamp in Darfur.

Aflevering 15 is de titel, deze keer Darfur, en de inhoud van het narratief opgedragen aan Darfur. De aflevering volgt de gebeurtenissen in een vluchtelingenkamp waar Dr. Carter inmiddels gestationeerd is. Samen met zijn collega’s probeert hij met beperkte middelen de mensen in het kamp te helpen. Middels conversaties tussen personages komt de kijker te weten waarom de artsen zich in het kamp bevinden. Ook algemene informatie over de situatie in Darfur komt ter sprake. De kijker krijgt te zien hoe de artsen moeten overleven, maar ook wat de vluchtelingen in het kamp overkomt. Zo worden vrouwen achterna gezeten door de Janjaweed-milities en wordt een vrouw door hen verkracht. Haar man wordt later door hen mishandeld en uiteindelijk doodgeschoten. Een aantal personages spreken een kritische noot over de situatie in Darfur en hoe de wereld ermee omgaat.


Dr. Carter helpt een vrouwelijk slachtoffer en haar man in het kamp

Aflevering 18, Strange Bedfellows en aflevering 19, Nowhere to Hide spelen zich voornamelijk af in en rond County General. In Strange Bedfellows krijgt de kijker te zien wat ertoe leidt dat Dr. Pratt naar Darfur afreist. Door een ernstige fout tijdens zijn werk besluit zijn baas hem als straf naar het kamp in Darfur te zenden. Daar zal hij een verantwoordelijkheidsgevoel leren ontwikkelen, aldus zijn baas. In Nowhere to Hide ziet de kijker Dr. Pratt’s eerste aanraking met het gespannen leven in Darfur. In een gesprek met de vrouw naast hem in het vliegtuig, wordt al snel duidelijk dat Dr. Pratt niet weet waar hij aan begint. Eenmaal aangekomen, staat hem allerlei onheil te wachten. Bij de douane worden zijn spullen uitgebreid doorzocht. Vervolgens worden hij en zijn medereizigers onderweg naar het kamp overvallen door de Janjaweed. Middels deze eerste kennismaking leert hij al snel dat hij niet zo ervaren is met het leven als hij dacht. Bovendien merkt hij wat het is om Westerling te zijn in een voor hem onbekende situatie.


Dr. Pratt is geschokt na een overval door de Janjaweed

In aflevering 20, genaamd There Are No Angels Here kunnen kijkers Dr. Pratt volgen tijdens zijn periode in het kamp in Darfur. Ook in deze aflevering wordt flink kritiek geuit op de manier waarop door de internationale gemeenschap wordt omgegaan met de Darfurcrisis. Net als in de aflevering Darfur gaat het er deze keer heftig aan toe. Een zwangere vrouw moet plotseling bevallen, maar door te weinig medische middelen en een moeilijke bevalling raakt zij te zwaar gewond om in het kamp te blijven. Dr. Pratt besluit samen met Dr. Dakarai naar de stad te gaan om haar de hulp te bezorgen die zij nodig heeft. Dit houdt echter grote gevaren in voor alle drie de personages.



Dr. Carter en Dr. Pratt praten over de problemen in Darfur

Dr. Pratt zit verslagen en uitgeput te wachten op hulp voor hem en zijn patiƫnte

Ook aflevering 21, The Gallant Hero & the Tragic Victor speelt zich af in en rond het ziekenhuis in Chicago. Dr. Pratt is terug van zijn reis naar Darfur. Hij merkt dat het moeilijk is weer te wennen aan het Westerse leven in de VS. Na alle ellende die hij heeft gezien en meegemaakt, begrijpt hij niet hoe in een Westers land als Amerika mensen toch nog dood kunnen gaan. Bij terugkeer verliest hij ook nog eens een goede vriend, Dr. Gallant, die als dokter meehielp in de oorlog in Irak. Hierdoor overdenkt Dr. Pratt de nutteloosheid van oorlog en de schade die het kan aanrichten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten