donderdag 1 januari 2009

Conclusie

Alle media-uitingen in deze blog, op de foto's van Steidle na, behoren tot de tweede mediagolf rondom Darfur. Via de eerste mediagolf maakte de wereld kennis met het conflict. We keken er naar, namen er kennis van en vervolgens zijn we verder gegaan met ons leven. De beelden van strijd en slachtoffers zijn inmiddels zo in het geheugen ingesleten dat ze weinig meer met ons doen. Daarnaast is het conflict in Darfur niet makkelijk uit te leggen: het is niet duidelijk wat er precies aan de hand is en wie tegen wie strijdt. Het enige dat we wel weten, is dat veel mensen onnodig slachtoffer worden van gruwelijkheden.

Gelukkig zijn er ook individuen & organisaties die het gebrek aan media-aandacht voor Darfur als aanleiding zagen om hun eigen projecten op te zetten om de wereld opnieuw te confronteren met de genocide die dagelijks in Darfur plaatsvindt. Deze projecten, waarvan een aantal in deze blog is toegelicht, behoren tot de tweede mediagolf over Darfur. Het zijn allemaal vormen van kritische interventie. Deze projecten spreken de beschouwer op een meer persoonlijke manier aan. Het gaat hierbij zowel om verslaggeving van persoonlijkere verhalen als om het aanspreken van de toeschouwer op zijn burgerplicht. Daarnaast laten de meeste projecten ook zien dat het ondernemen van actie tegen de crisis in Darfur soms maar een kleine handeling hoeft te zijn.

In plaats van altijd maar een crisis op clichématige wijze te presenteren, illustreren de meeste besproken media-uitingen op deze blog hoe clichés doorbroken kunnen worden. De beelden gaan niet persé voorbij aan de gruwelijkheden van de crisis, maar laten een andere kant van het conflict en haar slachtoffers zien. Markt voor de Vrede is zo'n game die de andere kant belicht. Het draait hier om de positieve vooruitzichten van Sudan. De satellietbeelden van Eyes on Darfur tonen een beeld van Darfur dat eerder objectief en letterlijk de waarheid onthult dan dat het schokkend is. De beelden creëren een besef van de omvang van de crisis, het bewijs ontvouwt zich in de satellietbeelden. Vaak zorgen de media-uitingen voor bewustwording van het probleem en betrokkenheid van de toeschouwer. Een goed voorbeeld hiervan is Sand and Sorrow waarbij toeschouwers worden geconfronteerd met het feit dat er onder hun ogen een tragedie gaande is, vergelijkbaar met de holocaust. Ook interactie wordt ingezet als middel om Darfur anders te presenteren, de vraag blijft alleen of dit daadwerkelijk aan kan zetten tot handelen. Een goed voorbeeld hiervan is de game Disarm Darfur. Er was veel aandacht voor het spel in de pers en statistieken toonden aan dat het spel bijna twee miljoen keer is gespeeld. Hoewel het spel bijdraagt aan bewustwording van de crisis is niet duidelijk in hoeverre de spelers ook daadwerkelijk tot actie zijn overgaan.

De bewustwording van de crisis in Darfur wordt in veel van de besproken gevallen bereikt door informatie te presenteren als entertainment zoals bijvoorbeeld gebeurt in de TV serie ER. De helden uit de serie raken verwikkeld in het conflict in Darfur en nemen zo de kijkers mee naar de harde werkelijkheid. In tegenstelling tot het mediaoffensief Tot Zover Darfur dat niet het gewenste effect had. Ook de strip van Suske en Wiske is een goed voorbeeld van infotainment. De situatie in Darfur wordt menselijker gemaakt en verkleind tot het niveau van een groepje vrienden om zo bewustwording van de situatie bij een jonger publiek te bereiken. En wanneer marinier Brian Steidle in de documentaire wordt neergezet als een American Hero die machteloos was in Darfur, blijken zijn foto's en getuigenis ineens wel voor de nodige beroering te zorgen.

In deze blog hebben we willen laten zien dat Darfur is meer dan alleen negatieve berichtgeving en verontrustende statistieken. De media-uitingen die op deze blog zijn behandeld laten zien dat in veel gevallen esthetiek en educatie hand in hand gaan om op die manier zoveel mogelijk mensen te bereiken met de dringende boodschap over de genocide in Darfur.

Er is overigens een klein lichtpuntje voor Darfur: president Barack Obama heeft in zijn campagne toegezegd actie te gaan ondernemen in Darfur.

Barack Obama over Darfur

Geen opmerkingen:

Een reactie posten